Ανακοίνωση της ΚΚυΒ για την απώλεια του Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης Δρ. Φίλιππου Τσιμπόγλου

Δρ. Φίλιππος Τσιμπόγλου

Με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε χθές 02 Φεβρουαρίου 2022,  την αιφνίδια απώλεια του αγαπημένου φίλου και συνεργάτη, Δρ. Φίλιππου Τσιμπόγλου, Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, τέως Διευθυντή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου και «εμπνευστή» της κοινοπρακτικής συνεργασίας των Βιβλιοθηκών της Κύπρου, ο οποίος συνέβαλε ανεκτίμητα στην οργάνωση και εξέλιξη του κλάδου.

Ο Δρ. Φίλιππος Τσιμπόγλου, ο άνθρωπος των συνεργασιών και πολλαπλών συνεργειών στον χώρο των Βιβλιοθηκών στην Κύπρο και ευρύτερα, απετέλεσε για την Κοινοπραξία Κυπριακών Βιβλιοθηκών (ΚΚυΒ) «τον πρόδρομο» της σύστασης και οργάνωσης του πλαισίου λειτουργίας της.  Ο Άνθρωπος που από το 2006 διέβλεψε την αναγκαιότητα συνεργατικής δράσης του συνόλου των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Δημοσίων και Ιδιωτικών) του τόπου, για κοινοπρακτικές συνεργασίες στον χώρο των ηλεκτρονικών συνδρομών και την ευρύτερη αλληλοϋποστήριξη μεταξύ τους.  Ο Άνθρωπος που με τη φυσική του παρουσία απουσίαζε από την Κύπρο τα τελευταία  χρόνια, αλλά που η φωτισμένη του προσωπικότητά και γνώση, απείχε μόνο ένα τηλεφώνημα ή μια online επικοινωνία!

Πρόσφατα, το Νοέμβριο του 2022, η ημερίδα που διοργανώθηκε από την ΚΕΒΕΠ και τη Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Λευκωσίας με κύριο ομιλητή τον Δρ. Φίλιππο Τσιμπόγλου,  τον  μέντορα και καθοδηγητή για την πλειοψηφία των επαγγελματιών του κλάδου στην Κύπρο, έδωσε την ευκαιρία για συγκέντρωση, συνέργειες, καθοδήγηση, οραματισμό και πληθώρα άλλων ενεργειών για διαβούλευση και προγραμματισμό μελλοντικών δράσεων.

Ο Δρ. Τσιμπόγλου, άφησε καθοριστικά το στίγμα του στην Κοινοπραξία Κυπριακών Βιβλιοθηκών, γεγονός που κάνει την αδόκητη απώλεια του ακόμη πιο δύσκολη για τα μέλη της, αλλά αφήνει ως παρακαταθήκη μέσα από την διαχρονική του δράση την ίδια την ύπαρξη της Κοινοπραξίας!

Σύσσωμο το ΔΣ της ΚΚυΒ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην αγαπητή κ. Νίκη Τσιμπόγλου και στους οικείους του και ας είναι αιωνία η μνήμη του.  

Θα έχουμε τα έργα και ημέρες σου φίλε Φίλιππε να μας θυμίζουν το πέρασμα σου από αυτό το σύντομο ταξίδι ζωής σου!

Καλό ταξίδι στο ΦΩΣ!